Volgen Europese landen universitaire sporten zoals in de VS?
1 augustus 2023

De Amerikaanse dominantie in de universitaire sportwereld

Hetzelfde land dat ons Elvis Presley, hamburgers en de Hollywood glooiende heuvels heeft gegeven, heeft ons ook een fascinerend fenomeen aan universitaire sporten gegeven. Als vader is sport een grote passie van mij en mijn kinderen Ralf en Feline. We vinden het geweldig om samen de voetbalwedstrijden op zaterdag te bekijken of een snelle potje basketbal in het park achter ons huis in Groningen, Nederland. In de Verenigde Staten nemen universiteitscompetities een belangrijk deel van de sportcultuur in. Er zijn meer dan 400.000 student-atleten die met passie honkbal, voetbal, basketbal, ijshockey, en zelfs volleybal spelen, om er maar een paar te noemen. Onderschatten we niet de invloed die deze universitaire teams hebben op de mainstream sport. Veel NBA-, NFL- en MLB-sterren zijn voortgekomen uit deze universiteitsteams. Dat is een indrukwekkende prestatie, vind je niet?

Waarom Europa de boot heeft gemist

Natuurlijk is hier in Europa de situatie een beetje anders. Mijn zoon Ralf vroeg me ooit: "Papa, waarom hebben we hier in Nederland geen universiteitshonkbalelftal?" En om eerlijk te zijn, ik wist het antwoord niet. Het is een interessante vraag. De Europese benadering van universitaire sport is minder competitief en meer gericht op de algemene ontwikkeling van de student. Waarom hebben we deze Amerikaanse sportcultuur niet geadopteerd? Niet dat we het niet hebben geprobeerd, want er zijn zeker universitaire sporten in verschillende Europese landen. Maar, laten we eerlijk zijn, het is niet zo grandioos en uitbundig als in de VS.

De huidige toestand van universitaire sporten in Europa

Ongetwijfeld heeft Europa een rijke en diepe sportcultuur. We houden immers van voetbal, rugby, tennis, wielrennen en noem maar op. Maar als het gaat om universitaire sporten, is het een ander verhaal. Er zijn pogingen geweest om universitaire sporten te stimuleren, zoals de Europese Universitaire Spelen die elke twee jaar worden gehouden. Maar het is veilig om te zeggen dat deze evenementen niet dezelfde massale aantrekkingskracht hebben als hun Amerikaanse tegenhangers.

Het potentieel van universitaire sporten in Europa

Laten we het potentieel van universitaire sporten in Europa eens onder de loep nemen. Wat als ik je zou vertellen dat er in Europa ongeveer 20 miljoen studenten zijn? Dat is een gestage bron van atleten die klaar staan om genoten te worden en te concurreren. Bovendien is het ook een geweldige manier om het gemeenschapsgevoel in universiteiten te bevorderen. Stel je eens voor, een universiteitshonkbalelftal in Groningen! Dat zou toch geweldig zijn?

De uitdagingen voor de toekomst

Oké, dus misschien hebben Europese universitaire sporten een lange weg te gaan voordat we de Amerikanen kunnen evenaren. Maar laat dat ons niet ontmoedigen! We moeten de uitdagingen en obstakels die op ons pad liggen als kansen zien om te groeien en te verbeteren. Dus laten we deze hindernissen overwinnen en van universitaire sporten iets maken dat onze studenten stimuleert en inspireert.

Hoe kunnen we universitaire sporten in Europa verbeteren?

Hier komen een paar ideeën. Ten eerste moeten we de sportinfrastructuur op onze universiteiten verbeteren. We hebben betere sportstadions, meer opleidingen en betere financiering nodig om onze studenten in staat te stellen te concurreren op het hoogste niveau. Ten tweede moeten we een cultuur van sportexcursies op onze universiteiten creëren. Stel je een dag voor waarop iedereen, van studenten tot docenten, samenkomen om hun universiteitsteams aan te moedigen. Dat is de geest die we willen uitstralen!

Laten we samen deze reis ondernemen

Als vader en sportliefhebber nodig ik je uit op deze spannende reis. Laten we onze student-atleten in Europa aanmoedigen en ondersteunen. Laten we samen dromen van een dag waarop we vol trots kunnen kijken naar onze kinderen die de kleuren van hun universiteit dragen. En laten we, net als de Amerikanen, de universitaire sportcultuur omarmen en er onze eigen Europese draai aan geven.